Istoric

Pentru a veni in intampinarea  nevoilor existente la nivelul Sectorului 4, s-a elaborat un  proiect care are  ca si obiectiv aprofundarea culturii religioase a copiilor, conturarea personalitatii individuale si de grup, insusirea valorilor morale si spirituale, ajutorarea persoanelor varstnice si accesul lor la serviciile religioase la cerere.

Drept pentru care, in luna februarie a anului 2007, Consiliul Local al sectorului 4 a emis o hotarare de consiliu, prin care s-a aprobat  ridicarea unui lacas de cult – paraclis.  

Sfintirea locului si punerea Pietrei de temelie

Joi 26 Aprilie 2007, ora 1100, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Sector 4, a organizat un eveniment ce s-a desfăşurat  în incinta Centrului de Zi “Eu şi Prietenii Mei” din Str. Aliorului, nr. 8A,  prilejuit de oficierea slujbei de sfinţirea a locului şi de punerea pietrei de temelie a paraclisului “Adormirea Maicii Domnului” ce urmează a fi construit.
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi trimişi ai  P.F. TEOCTIST Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi ai P.S. Varsanufie PRAHOVEANU Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor din care au făcut parte P.C. Preot Nicolae PUSCAŞ – inspector al  Arhiepiscopiei Bucureştilor, P.C. Diacon Mihnea SUSAN – consilier al Arhiepiscopie Bucureştilor, P.C. Preot Cristian MOLDOVAN, P.C. Preot Gheorghe RADU şi P.C. Preot Costin NEAGU.

                 Printre invitaţi prezenţi la acest emoţionant moment, s-a putut remarca prezenta Prof. Univ. Dr. Emilian DOBRESCU din partea Academiei Române, reprezentanţi ai domnului Octavian BELLU,  Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Antidrog, a reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar al Sectorului 4, a reprezentanţilor Poliţiei Capitalei,  a reprezentanţilor Poliţiei Sectorului 4, a domnului Consilier Gheorghe SĂVULESCU din partea Consiliului Local al Sectorului 4, a doamnei Mariana CARABIN şi a domnului arhitect Gabriel ILIE din partea Primăriei Sectorului 4, a domnului director Constantin SIMION din partea Poliţei Comunitare Sector 4, a domnului Viorel ENE preşedintele A.P.A.D.A.R. şi a domnului Mihail Corbuleanu preşedintele A.R.C.E.V.

Au fost prezenţi de asemeni,  angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, copiii din centrele de zi şi plasament şi locuitori din apropiere.  

Turnarea placii fundatiei – cota 0.

  Fotografii-0056 Fotografii-0061 photo10

Fotografii-0049

Sfintirea locului pe care se ridica Paraclisul «Adormirea Maicii Domnului» al D.G.A.S.P.C. sector 4, a fost un prim pas al proiectului pe care ne-am propus sa-l realizam.

In realizarea obiectivelor pe care ni le propusesem au raspuns afirmativ si alte institutii ale administratiei publice locale precum si fundatii cu renume in oferirea de servicii de asistenta sociala persoanelor defavorizate.

Amplasamentul pe care doream sa-l ridicam isi are originea in Maramures iar constructorii acestor edificii s-au inspirat din stilul arhitectonic roman si din cel gotic, dar aceste imprumuturi au fost adaptate traditiilor locale prin spiritul lor creator. Materia prima folosita in cea mai mare masura este lemnul. Acum cateva secole bisericile se construiau adesea din stejari batrani, chiar pe locul de unde acestia erau taiati. Imbinarea bucatilor de lemn se facea cu mare indemanare, lucru care a dus la recunoasterea meritelor mesterilor constructori. Conform traditiilor bizantine bisericile aveau plan rectangular, naos, pronaos si altar. Deasupra pronaosului se ridica turnul si se pare ca incorporarea lui in biserica este de influenta gotica. Consideram ca acest stil arhitectonic  reprezinta un mic pas in dezvaluirea secretelor pe care le ascunde zona de nord a Romaniei, si totodata o mai mare apropiere de divinitate.

Sfintirea Mica

   In anul 2012, cu ajutorul lui Dumnezeu, si cu sprijinul SC LUCYCONS DULGHER SRL, firma cu renume in constructia lacasurilor de cult din lemn, am reusit sa ridicam aceasta Bisericuta.
In ziua de 6 iulie 2012, in prezenta oficialitatilor Sectorului 4, si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei, a avut loc sfintirea mica a “Paraclisului Adormirea Maicii Domnului si Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul”.
Slujba a fost oficiata de P.C. Preot Dinu Pompiliu – protopop Protoieria 3 Capitala, P.C. Preot Marius Pintica – coordonator in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, P.C. Preot Radu Gheorghe – paroh Biserica Constantin Brancoveanu, P.C. Preot Costin Neagu – capelan al Paraclisului.

 • PROGRAM LITURGIC :
   
 • Miercuri – 17.00 Taina Sf. Maslu + Cateheza
  Vineri – 10.00 – Acatistul Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul
 •                 – 12.00 -Consiliere Duhovniceasca
  Sambata – 8.30 – Pomenirea celor adormiti
  Duminica si in zilele de sarbatoare – 08.30 Utrenie si Sf. Liturghie

 Fotografii-0073Fotografii-0071

fotografii-00072013-10-22 14.26.18

 2013-10-22 14.23.252013-07-15 12.08.41